Liście lipy

Od wielu lat ludzie doceniają lecznicze właściwości kwiatów lipy, które wspaniale dopełniają letni krajobraz. Kwiaty pozyskiwane z drzewa lipowego wspomagają organizm w przeziębieniu i obniżonej odporności, a nawet pomagają się odstresować. Pamiętaj jednak, aby nie zbierać liści z drzew rosnących blisko dróg, gdyż szybko absorbują zanieczyszczenia.

Kwiaty lipy mają bardzo cenny skład, w tym ponad dwadzieścia flawonoidów, które wykazują właściwości antyoksydacyjne (działają przeciwnowotworowo, a ponadto spowalniają proce starzenia się organizmu). Zawierają też substancje (takie jak olejki eteryczne, garbniki i kwercetyna, terpentyny i kwasy organiczne) działające przeciwzapalnie i zwiększają apetyt. Napary z kwiatostanu wykazują też działanie moczopędne i zwiększają wydzielanie soków trawiennych. Lipa jest też cennym źródłem witaminy PP i C (kwasu askorbinowego). Tym samym kwiaty mają właściwości ułatwiające przemianę materii oraz odpowiadają za dobrą kondycję układu nerwowego, pokarmowego, skóry, a co istotne – wspomaga funkcjonowanie mózgu. Witamina C zwiększa odporność i wzmacnia naczynia krwionośne.

Napary z kwiatów lipy wykazują właściwości napotne, co wspomaga kurację przeziębienia, anginy i chorób gardła. Ponadto zwalczają biegunkę i niestrawności. Warto też wspomnieć, że lipa zmniejsza napięcie mięśni i działa relaksująco, jest więc idealną alternatywą dla herbaty czy kawy (tym bardziej, że nie zawiera kofeiny). Może okazać się też zbawieniem dla osób borykających się z bezsennością.

Lipa

Korona lipy

Lipę można też stosować zewnętrznie, na przykład w postaci okładów, co pomaga w leczeniu zapalenia spojówek i różnego rodzaju obrzęki. Uprzednio spreparowany napar z kwiatów lipy można też wykorzystywać do przemywania skóry (taki zabieg zwiększa elastyczność skóry) i likwidowania łupieżu (zatrzymuje nadmierne złuszczanie naskórka).

Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie kwiatostan lipy, nie mniej można też wykorzystywać korę i liście. Aby przygotować napar z lipy należy zerwać kwiaty (kwitnące na przełomie czerwca i lipca), umieścić je w czajniczku bądź kubku, zalać wrzącą wodą i odczekać kilka minut. Do naparu (w szczególności w okresie zimowym) można dodać naturalny sok owocowy lub miód. Należy jednak pamiętać, że miód należy dodawać dopiero po ostygnięciu naparu, aby nie stracił swoich cennych właściwości.