
Muszelki ze szpinakiem z sosem pomidorowym to wyśmienite danie, nie tylko smaczne i sycące, ale również bogate w liczne właściwości odżywcze. Szpinak będący głównym bohaterem opisywanego dania w połączeniu z serem feta dostarczy Twojemu organizmowi witaminy z grup B, C, E i K, kwas foliowy, żelazo, potas, betakaroten i antyoksydanty.
Liście szpinaku zawierają kwas szczawiowy, który wiąże się z wapniem obecnym w organizmie, tworząc trudno rozpuszczalne sole. W efekcie częste spożywanie wspomnianego kwasu prowadzi do odwapniania organizmu. Można jednak temu zaradzić, dodając do potraw zawierających szpinak produkty bogate w nabiał (głównie nabiał – ser feta, jogurty oraz jajka). Ser feta obecny w daniu to dobrze przyswajalne źródło wapnia i fosforu, które stanowią istotny budulec naszych kości, a także białka, cynku i witamin z grupy B. Te zaś zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w organizmie, zmniejszają apetyt, likwidują stany zapalne skóry.
Szpinak natomiast ma właściwości zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory i miażdżycę, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w nich żelazo odgrywa też istotną rolę w wytwarzaniu czerwonych krwinek, zaś kwas foliowy obecny w szpinaku spożywany przez kobiety w ciąży może uchronić ich dziecko przed wystąpieniem chorób wrodzonych.
Niezbędne składniki:
- Makaron Conchiglioni w kształcie muszelek (np. Lubelli)
- Paczka mrożonego szpinaku (bądź świeże zielone liście)
- Kilka dużych, dojrzałych pomidorów lub pokrojone pomidory w puszce
- Jedna kostka sera feta
- Twardy ser dojrzewający (np. parmezan)
- Masło
- Dwie łyżki oliwy z oliwek
- Cztery ząbki czosnku
- Przyprawy
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią trzy pokrojone ząbki czosnku, podsmażaj przez kilkanaście sekund, a następnie dodaj szpinak, co jakiś czas mieszaj składniki. Jeśli chcesz dodać świeże liście szpinaku, pokrój je na połówki i włóż na patelnię. Liście szybko podduszą się i skurczą (w przypadku smażenia świeżych liści czosnek możesz dodać w trakcie smażenia). Po uzyskaniu jednolitej mieszanki dodaj rozdrobnioną kostkę sera feta. Całość smaż, mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
W celu przygotowania sosu obierz pomidory i pokrój je (bądź wykorzystaj rozdrobnione pomidorki z puszki). Umieść je na patelni i podsmażaj na oliwie, następnie dodaj czosnek, sól, pierz, kilka świeżych liści bazylii, oregano.
Sos pomidorowy ułóż na spodzie naczynia żaroodpornego, makaronowe muszelki wypełnij nadzieniem ze szpinaku i umieść je na sosie. Całość posyp utartym twardym serem, np. parmezanem. Naczynie umieść w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i piecz przez około 15 minut.