Pokrzywa w okresie letnim

Wśród wielu osób pokrzywa wyrobiła sobie niezbyt pochlebną renomę, biorąc pod uwagę stereotyp, że zetknięcie skóry z liśćmi tej rośliny wywołuje swędzenie i powstawanie opuchlizny. Medycyna ludowa pokrzywę postrzega zupełnie inaczej, a ściślej mówiąc jako źródło cennych właściwości odżywczych. Jeśli dotychczas utożsamiałeś roślinę porastającą obrzeża Twojej posesji z chwastem to czas, abyś zmienił zdanie, a jej zasoby zaczął wykorzystywać do celów leczniczych.

Właściwości pokrzywy

Różnego rodzaju napary przygotowane z liści pokrzywy mogą odegrać istotną rolę w leczeniu chorób układu moczowego (np. kamicy nerkowej) czy artretyzmu, a to za sprawą właściwości moczopędnych jakie wykazuje ta roślina. Pokrzywa ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych substancji, wspomaga procesy metaboliczne i wzmacnia apetyt. Dodawanie liści pokrzyw do potraw normalizuje pracę żołądka i wątroby, a ponadto pomaga wydalić złogi żółciowe z organizmu.

Pokrzywa jest bogatym źródłem soli mineralnych (m.in. wapnia, żelaza, potasu, fosforu, siarki, jodu, magnezu), witamin K, A, B2, oraz kwasu askorbinowego. Jest również źródłem licznych kwasów organicznych, karotenoidów, fitosteroli i flawonoidów. Roślina może pomóc w leczeniu anemii, a to za sprawą właściwości krwiotwórczych, ponadto zmniejsza ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi – pomaga więc w leczeniu cukrzycy.

Jak suszyć i wykorzystywać pokrzywę

Liście pokrzywy możemy wykorzystywać w różnoraki sposób, na przykład stosując je jako element sałatek i zup, a także w postaci płynnej (naparu). Przygotowanie naparu jest bardzo proste, wystarczy zerwać kilka liści rośliny, umieścić je w naczyniu, zalać wrzącą wodą, nakryć i odczekać kilka-kilkanaście minut (napar ze świeżych liści wystarczy zaparzać przez minutę). Tak przygotowany napar można pić nawet codziennie w okresie wiosennym przed okresem kwitnięcia rośliny (kwiecień, maj). Pamiętaj jednak, aby zrywać ją w czystych miejscach, najlepiej nie mających bezpośredniego kontaktu z infrastrukturą drogową. Prze zaparzeniem liści dokładnie je umyj i rozdrobnij.

Aby wykorzystywać pokrzywę w okresie zimowym, wystarczy ususzyć liście umieszczając je w suchym, ciepłym i zaciemnionym miejscu (podczas dostępu promieni słonecznych podczas suszenia, roślina może stracić część swoich cennych właściwości), a zimą zaparzać. Suszyć możemy liście, a nawet łodygę i korzenie rozkładając je na papierze.

Z pokrzywy można też przygotować sok. W tym przypadku warto jednak wykorzystać pędy rośliny, które charakteryzują się większą zawartością wody, aniżeli liście. Przed wykorzystaniem należy je dokładnie umyć, a następnie zmiksować je w blenderze bądź z wykorzystaniem miksera. Następnie odcedź uzyskany sok od rozdrobnionej łodygi.

Napar można wykorzystywać do przemywania schorzeń skóry (takich jak trądzik młodzieńczy, ropnie i różne stany zapalne), z liści można również wykonywać okłady. Wcieranie w skórę preparatu z pokrzywy poprawia krążenie, a wykonywanie tej czynności w obrębie głowy pomaga w leczeniu łupieżu, przetłuszczających się i wypadających włosów. Właściwości bakteriobójcze sprawiają, że napar może być wykorzystywany nawet do płukania jamy ustnej (naturalna alternatywa dla płynów do płukania). Pokrzywa wzmacnia też ogólną kondycję włosów, skóry i paznokci, a przed wszystkim odporność organizmu. Liczne właściwości pokrzywy sprawiają, że znajduje zastosowanie w wyrobach kosmetycznych, a nawet stanowi urozmaicenie paszy dla zwierząt.