Sok z brzozy to ceniony naturalny napój pozyskiwany z pnia brzozy i gałęzi. Ów sok w dobie medycyny ludowej nazywany był napojem boskim, bogaty jest bowiem w liczne wartości odżywcze, a ponadto zawiera szereg właściwości leczniczych i wzmacniających organizm.

Właściwości lecznicze

Sok z brzozy zawiera dobrze przyswajalne cukry, kwas cytrynowy i jabłkowy, witaminy z grupy B i C, sole mineralne, aminokwasy, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo i miedź. Ludowe źródła głoszą, że sok brzozowy zawiera właściwości przeciwrakotwórcze (choć te nie zostały w pełni udowodnione przez naukowców). Regularne spożywanie tego płynu wzmacnia odporność, a więc sok polecany jest w szczególności małym dzieciom, osobom w podeszłym wieku, osobom przeziębionym.

Ponadto sok z brzozy reguluje przemianę materii, pobudza zdolność filtracyjną nerek, ułatwia zwalczanie wysokiej temperatury ciała i łagodzenie bólu gardła, zapobiega powstawaniu kamieni w drogach moczowych, łagodzi objawy chorób żołądka i pomaga osobom cierpiącym na anemię. Warto również wspomnieć, że sok brzozowy wpływa na poprawę urody – m.in. ukrwienie i elastyczności skóry, zwalcza trądzik i stymuluje porost włosów.

Liczne walory odżywcze i szerokie spektrum zdrowotne sprawia, że sok z brzozy jest idealnym uzupełnieniem codziennej diety i powinny go spożywać osoby w każdym wieku. Sok ma lekko słodkawy posmak, jest orzeźwiający i smaczny. Przy spożywaniu soku brzozowego nie należy łączyć go bezpośrednio z takimi produktami jak mocna kawa i herbata, czekolada, szpinak, szczaw, czy mięso. Należy również dodać, że soku nie należy poddawać obróbce termicznej, gdyż w wyniku tego procesu traci swoje walory lecznicze. Termin przydatności świeżego, niezakonserwowanego i nierozcieńczonego soku z brzozy wynosi około czterech dni, dlatego warto go spożywać bezpośrednio po wydobyciu. Sok należy przechowywać w lodówce. Dzienne spożycie jednej szklanki tego cudownego płynu sprawi, że Twój organizm stanie się znacznie odporniejszy na różne choroby, poczujesz się bardziej komfortowo, a poprawie ulegnie nawet wygląd fizyczny. Napój możesz również nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.

Samodzielnie pozyskiwany sok brzozowy możesz również zakonserwować, aby zwiększyć jego termin zdatności do spożycia. Możesz to zrobić poprzez dodanie cukru, sorbinianu potasu, alkoholu, bądź zamrażając go w foliowych woreczkach.

Proces pozyskiwania soku brzozowego

Sok z brzozy należy pozyskiwać wczesną wiosną, a więc w okresie kiedy drzewa pobudzają się do życia po zimie. Najlepszym czasem na wydobywanie soku brzozowego jest marzec, kiedy drzewa nie rozpoczęły jeszcze procesu rozwoju liści. Możesz go pozyskiwać na dwa sposoby: poprzez wywiercenie otworu w pniu drzewa, bądź poprzez ucięcie części gałęzi. Ilość soku jaką pozyskasz z jednego drzewka ściśle zależy od jego zdrowia, czasu w którym go pozyskujesz (stanu rozwoju brzozy), a także jego wieku. Najlepiej pozyskiwać sok z około 10-letnich drzew, rosnących z dala od dróg i cywilizacji. Gdy brzozy rozwiną liście, nie pozyskasz z nich soku, gdyż zostanie wykorzystany na ich rozwój.

Aby pozyskać sok nacinając pień drzewa, znajdź zdrowe drzewko, które nie wypuściło jeszcze liści, a otwór wydrąż na wysokości około 0,5 m od strony południowej. Wydrąż dziurę o średnicy około 1-1,5 cm (w zależności od grubości rurki jaką wykorzystasz). Grubość otworu powinna wynieść do 3 centymetrów. Wykonaj go wykorzystując wiertarkę elektryczną, bądź ręczną. Rozwierć korę oraz głębszą warstwę drzewka mniejszym wiertłem, a następnie poszerz je wiertłem o większej średnicy. W dziurce umieść plastikową, bądź metalową rurkę, dociśnij ją, a pod brzozą umieść butelkę do której będzie spływał sok. Staraj się dostosować wielkość otworu do rurki jaką wykorzystać, aby zminimalizować ilość soku jaki spłynie pod rurką. Pamiętaj. aby w momencie zakończenia pobierania soku posmarować otwór maścią ogrodniczą i zabiciu dziury kołkiem (bądź gałęzią), aby zapobiec rozwojowi grzybu i zabezpieczyć drzewko.

Drugim sposobem na pozyskanie soku brzozowego jest ucięcie części gałęzi – znajdź zdrową gałąź, po nadłamaniu powinna być wilgotna, a po kilu chwilach powinien zacząć skapywać sok. Następnie nagnij naciętą gałązkę do dołu i przywiąż ją do pnia. Do końcówki gałęzi przywiąż plastikową butelkę, a gwint szczelnie zabezpiecz gazą, bądź taśmą, aby zapobiec dostawaniu się łakomych owadów do środka. Po 1-2 dniach opróżnij butelkę i ponownie ją zamontuj.