W sklepach niemal na każdym kroku spotykamy się z produktami z dopiskiem bez cukru, a w gąszczu wszechobecnych kampanii reklamowych obracających brandowane produkty spożywcze w samych superlatywach, często nie zdajemy sobie sprawy, że nawet z pozoru zdrowe produkty mogą zawierać ogromne ilości cukru.

Napoje typu light

Napoje oferowane jako nie zawierające cukru i praktycznie bezkaloryczne w rzeczywistości kryją zupełnie inne oblicze. O ile rzeczywiście napoje light nie są słodzone cukrem, tak jest on zastępowany syntetycznymi słodzikami takimi jak aspartam (E951). Naprawdę substancja jest niemal 180 razy słodsza od zwykłego cukru, a przy odpowiednich stężeniach jej kaloryczność jest bliska zeru. Aspartam mieszany jest na przykład z  acesulfamem, aby uzyskać zbliżony smak cukru. Dlaczego więc regularne spożywanie produktów zawierających te substancje jest tak ryzykowne i odradzane ?

Słodziki mogą zaburzać wiele procesów zachodzących w organizmie, a gdy spożywasz je podczas odchudzania, możesz uzyskać efekt zupełnie odwrotny (zamiast schudnąć możesz przytyć). Regularne spożywanie napojów zawierających aspartam może prowadzić do bólów głowy, zmian skórnych, a wśród osób z zaburzeniami nastrojów długotrwałe spożywanie może doprowadzić nawet do ataku padaczki. Częste spożywanie napojów typu light dłuższym okresie może również spowodować rozwój chorób wrodzonych i zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka mózgu.Słodzik jest jednak polecany osobom chorym na cukrzycę, a to z tego względu, że nie zawiera cukru.

Staraj się więc zwracać uwagę na skład kupowanych przez Ciebie napojów (w szczególności gazowanych), w miarę możliwości spożywaj zdrowe soki (najlepiej wytwarzane samodzielnie). Słodziki syntetyczne można zastąpić naturalnymi, np. stewią.

Gotowe jogurty owocowe

Jogurty mają wiele wartości odżywczych, zawierają dużo białka, wapnia, fosforu, aminokwasy oraz witamin z grupy B. Ponadto jogurty ułatwiają syntezę witamin, a także zapobiegają rozwojowi bakterii i wzmacniają odporność organizmu. Te jak i inne mleczne przetwory bogate są w żywe kultury bakterii, które odpowiadają za osłabianie rozwoju flory bakteryjnej w jelitach. Zdawałoby się więc, że jogurty stanowią idealne dopełnienie codziennej diety, dlatego przy kolejnych zakupach w supermarkecie prawdopodobnie sięgniesz po przykuwające uwagę, wspaniale smakujące owocowe jogurty.

Oczywiście owocowe jogurty wszechobecne w sklepowych chłodniach zawierają wartości odżywcze, nie mniej często zawierają bardzo duże ilości cukru – przeciętny jogurt pitny może zawierać niemal 40 gramów cukru ! Wartość ta jest bliska całkowitemu dziennemu zapotrzebowaniu dorosłego człowieka na ten składnik. Najlepiej więc przyrządzać jogurty i koktajle we własnym domu. Robiąc zakupy wybierz jogurt naturalny. Zmiksuj go ze swoimi ulubionymi owocami (na przykład z truskawkami, jagodami, kiwi i bananem). Jeśli koktajl jest zbyt mało słodki, zmiksuj więcej owoców lub dodaj niewielką ilość cukru trzcinowego. Jogurt będzie nie tylko zdrowsze, ale również będziesz miał pewność co do jego składu i zawartości cukru. Tak przygotowaną mleczną przekąskę możesz spożywać na śniadanie, kolację, bądź między posiłkami. Jogurty warto wzbogacać orzechami i ziarnami zbóż.

Muesli i granola

Muesli to nic innego jak mieszanina ziaren zbóż (m.in. płatków owsianych, kukurydzianych), zarodków i otrębów zbóż, pestek, orzechów, suszonych oraz kandyzowanych owoców. Zarówno muesli jak i granolę spożywa się z mlekiem bądź jogurtem, a w rezultacie spożycie takiego posiłku dostarcza całą masę wartości odżywczych. Zarodki znajdujące się w mieszance to część ziarna zboża, z której wyrasta roślina, zawiera więc składniki, które są niezbędne do rozwoju rośliny. Warto je spożywać tym bardziej, że mąka pszenna jest ich pozbawiona, a przykładowo zarodki pszenicy zawierają witaminy E, B1, B2, B6, wapń, potas, kwas foliowy, cynk, żelazo, miedź, kobalt, selen, mangan, a ponadto zawierają ponad 10% kwasów tłuszczowych nienasyconych.Takie właściwości odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, podnoszą odporność organizmu i regulują przemianę materii.

Pestki dyni zawierają witaminy  B1, B2, B6, które wspomagają mechanizmy obronne komórek, regulują pracę serca i układu nerwowego. Zawierają też witaminę E, która wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych. Podobne właściwości zawierają pestki słonecznika, bogate również w magnez i błonnik kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Zasadnicza różnica pomiędzy muesli, a granolą polega na tym, że ta druga składa się ze zlepionych miodem i masłem składników, które następnie są opiekane, aby uzyskać chrupkość. Wynika z tego, że obie te mieszanki warto spożywać, ze względu na szeroką gamę niezwykle zdrowych i wartościowych składników. Dlaczego więc znalazła się o nich wzmianka w tym artykule ? Po prostu często oferowane w sklepach muesli i granole zawierają spore ilości cukru. W produktach sklepowych zdarza się, że opiekane „zlepki” są łączone cukrem, a nie cennym miodem. Powód jest oczywisty – redukcja kosztów. Podczas zakupów zwróć więc uwagę na skład i zawartość cukru, jeśli jest wyszczególniony jako jeden z pierwszych, oznacza to, że jego zawartość procentowa jest dość wysoko i nie powinieneś sięgać po ten produkt.

Jeśli nie jesteś przekonany co do gotowych mieszanek muesli i granoli, bądź nie masz chęci wertować składu, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował je w domu. Skompletuj składniki, które najbardziej przypadły Twoim kulinarnym gustom – do mieszanki dodaj produkty z każdej opisanej kategorii. Do musli możesz również dodać kawałki czekolady (najlepiej gorzkiej).

Przygotowując granolę przygotuj płatki owsiane i obrane owoce, kiełki a następnie wymieszaj je z niewielką ilością masła oraz z kilkoma łyżeczkami naturalnego miodu. Tak przygotowaną granolę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 120 stopni Celsjusza i piecz do momentu lekkiego zarumienienia. Nada to chrupkości Twojej mieszance. Wypieczoną granolę wymieszaj z orzechami, pestkami i kandyzowanymi owocami. Nic nie stoi również na przeszkodzie abyś dodał świeże owoce, który jeszcze bardziej wzbogacą intensywny smak tej wybornej mieszanki. Łącząc różne składniki miodem możesz również formować smaczne batony zbożowe, idealne jako przekąski.